Van smidse tot een dynamische KMO die vakmensen levert en "turn-key" projecten aflevert voor de industrie.

 

INLEIDING

Vier generaties geleden startte overgrootvader Leenders een smidse in het centrum van Gruitrode en in 2016 doet achterkleinzoon Philip eigenlijk nog net hetzelfde. “Maar dan op een moderne manier en sinds 2011 in een nieuwe en grotere vestiging in Opglabbeek,” vertelt Philip.

 

Dat de vestiging in Gruitrode te klein werd voor het bedrijf van Philip Leenders is meer dan een teken aan de wand. Hij mag dan nog altijd met metaal bezig zijn, de toepassingen zijn vandaag een andere aard dan pakweg 20 jaar geleden. “Vroeger was er het echte smeedwerk, vooral in opdracht van landbouwers die met materialen langskwamen of gereedschap op maat lieten maken. Daarna heeft het bedrijf veel opdrachten gehad in de mijnbouw, bv. bij het onderhoud van de takelinstallaties. Je kan stellen dat die typische Limburgse sector een hefboom was voor de groei van het bedrijf.” Ook in de automobielsector is Leenders thuis, net als in het onderhoud van de installaties van de nucleaire centrales in Doel. “Je kan ook bij ons terecht voor het inzetten van technisch personeel, het ontwerp van constructies en machines alsook de installatie/montage van constructies, machines, piping, etc in de industrie. Wij zorgen voor een veilige, vlotte en correcte afhandeling conform de specifieke eisen van de klant waarbij goede kwaliteit voor ons een must is.”

 

MODERN BEDRIJF

Philip Leenders stapte in 1995 in de zaak en hij ging meteen op zoek naar andere toepassingen. “20 jaar later zijn wij eigenlijk nog altijd een smidse maar dan wel een moderne,” aldus Philip die in zijn atelier onder meer drie moderne lasersnijmachines (Mazak) heeft staan. “Twee van die machines kunnen driedimensionale opdrachten aan bv. voor het maken van uitsnijdingen in buizen en kokers. Vandaag de dag zijn die machines een must. Op die manier kunnen wij ook de technisch ingewikkelde opdrachten aan. Trouwens, met machines alleen lukt het niet. Ons personeel maakt de materialen niet louter van een tekening, ze weten perfect hoe een werkstuk moet functioneren. Mechanisch inzicht, heet dat dan. Zo slagen wij erin nog beter werk af te leveren.” Op de orderlijst van Leenders staan de meest uiteenlopende toepassingen, van specifiek 2D/3D-laserwerk & trapleuningen over brievenbussen tot draagconstructies voor reuze aluminium silo’s, hijsinrichtingen, onderhoudswerkzaamheden, specifieke fotolaswerken conform EN1090 & PED, bordesconstructies, buizenbruggen, industriële piping, rechthoekige en ronde (dun- en dikwandige) ducts, tanks, luifelconstructies, rekken, transportframes, opvangbakken, stoomcollectoren, transportbandinstallaties, containers, slijtplaten in hardox/creusabro/..., etc.  Leenders NV levert ook vakmensen die op werven specifieke opdrachten kunnen uitvoeren i.f.v. de behoeften.  Bv. gekwalificeerde laswerken m.b.t. MIG/MAG, TIG & elektrode, onderhouds-&(de)montagewerkzaamheden, ...

 

TURN-KEY PROJECTEN

“Met onze kennis die we door de jaren heen hebben opgebouwd, denken we mee met onze klanten.  Zoeken we naar de meest efficiënte oplossingen in ontwerp en uitvoering rekening houdend met de specifieke eisen van de klant” weet Philip die graag de niches opzoekt. “Geen alledaagse dingen, dat klopt. Voor Ford Genk werkten wij bv. aan het ontwikkelen van nieuwe modellen. Neen, wij bouwen geen nieuwe auto’s, wij komen in actie op het moment dat Ford de persen voor nieuwe modellen klaar maakt. Om die goed te kunnen afstellen, worden er proeven gedaan. Wij leveren dan het plaatmateriaal, op maat, waar bijvoorbeeld een deur uit geperst wordt. Afstellen vraagt een voortdurende bijsturing, maatwerk dus en daar zijn wij sterk in.”  "Door de jaren heen hebben we meer en meer zaken naar ons toe getrokken waarbij we onze klanten bijstaan in het ontwerp van constructies, machines, etc. en die we nadien ook mochten maken om vervolgens te gaan plaatsen bij de klant!"

 

Dezelfde opdrachten komen ook van machinebouwers uit de voedingssector, pharmacie, automobiel en petrochemie. Hiervoor werkt Leenders met specifiek geschoolde mensen. “Natuurlijk zijn het metalisten. Toch vraag ik ook personeel met een opleiding in het CNC-snijwerk en kennis van CAD-CAM. Die opleidingen geven wij soms in eigen huis, zo kan er ingespeeld worden op specifieke noden.” De verhuis naar Opglabbeek (2010) betekende voor nv Leenders een verdubbeling van de oppervlakte. Hierdoor kan het bedrijf nog sneller inspelen op de vragen van de klanten. 

 

Sinds de herstructurering van november 2015 wordt het bedrijf geleid door 2 zaakvoerders, nl. Philip Leenders & nieuwe aandeelhouder Geert Broeders.  Samen met het ganse team van medewerkers tracht LEENDERS NV in de toekomst verder te groeien en zich te verankeren als een sterke industriële KMO.

 

Anno 2019 telt Leenders nv een 65-tal medewerkers. Binnen Limburg focust Leenders nv zich op constructiewerken, las- en montagewerken, onderhoudswerken, piping en machinebouw.